Sök:

FÄRGA DEKORERA

Om du vill ha något mer än en vanlig grå yta på betongplattan kan du släppa loss din kreativitet. Ett brett utbud av färger finns att tillgå i vårt sortiment. 

Färgtvätt
En tvätt är en accentfärg som ligger i fördjupningarna på plattan som gör att du får fram det vackra mönstret på ytan av plattan. Tvätt kan göras antingen med Järnoxid pigment blandat med finbetong och vatten eller med Patiofärg och vatten, dessa metoder kommer att ge olika utseenden.

Dekoration med Patiofärg
Denna metod tillämpas på den upphöjda ytan av plattan, fördjupningen av plattan skall inte dekoreras. Enkelt att tillämpa, du behöver ett par latexhandskar, en färgklick patiofärg (outspädd) i handflatan, fördela färgen till en tunn jämn film. Dra handflatan med färg över upphöjningen på plattan. Du kan själv välja hur mycke/lite färg du vill applicera eller lägga till ytterligare färger för mer accent.

Järnoxid pigmentfärg
Järnoxid pigment är det vanligaste sättet som används för färgning av betong. Oxider finns i ett brett spektrum av exempelvis tegelröd, ockragul, rostbrun, svart och grön. Finns även vit som är Titanoxid.
Tillsätt färgen i den våta-/ torra betongen.
Rekommendation är ca 3-4 matskedar färg per platta (platta ca 40x40 cm) och ca 1-1,5 matsked per kantsten vilket ger en behaglig mättnad. Observera att färgerna visas något dämpade medan betongen är våt, den rätta färgen kommer fram när betongen har torkat. Överdosering kan ge hållfasthetsminskning.

Järnoxid pigmenttvätt
Järnoxidtvätt bör tillämpas på plattan omedelbart efter att formen tagits bort. Plattan är fortfarande "grön" och gör att uppsugningsförmågan blir bättre.
Blanda cirka 1 kopp betong (sila om så önskas) 2-3 matskedar färg, tillsätt vatten för att skapa en ”pannkaksliknande” konsistens.
Pensla färgen över hela ytan på plattan, särskilt i mönstrets fördjupningar.
Torka av upphöjningarna med en fuktig trasa tills en ren yta erhålls. Var noga med att skölja och vrida ur trasan mellan avtorkningarna.
Färgen kommer att synas vackert i bakgrunden. Denna metod ger plattan en mer rustik finish.
Den här metoden kräver efterbehandling för att binda färgen.

Patiofärg
Dessa färger är utformade för inom-/utomhusbruk. Kan användas för betong, sten, kermaik och trä m m.
När du avlägsnat formen, låter du plattan härda i ca 8-10 dygn innan du färgsätter den.
Ytan rengörs med en mild tvål-/ vinägerlösning, låt plattan torka innan du applicerar färgen.
Med tiden kan trädgårdplattorna tonas ner i färg, en finare patina. Vill du förbättra färgen behöver du inte ta bort plattan från marken. Du kan skura plattan med en borste doppad i mild tvållösning (såpa) skölj och låt sedan torka innan ommålning.

Patio färgtvätt
Patio färgtvätt kan tillämpas efter att plattan härdat i ca 8-10 dygn. Späd patiofärg med en liten mängd vatten. Pensla färg över hela ytan på stenen, särskilt i mönstrets fördjupningar.
Torka av upphöjningarna med en fuktig trasa/hushållspapper tills en ren yta erhålls. Var noga med att skölja och vrida ur trasan mellan torkningarna. Färgen kommer att synas vackert i bakgrunden. Ytterligare ytbehandling av plattan såsom olja, impregnering m m, avvakta 24 timmar efter färgtvätt.SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg