Sök:

Hur blandar jag till betongen?

Du köper en säck med finbetong. Blanda enligt instruktioner på förpackningen. (smörj formen med solrosolja, torka bort överflödig olja och sen fyller du botten, vibrera lite lätt och fyll sedan formen helt om du vill ha en fullt tjock trädgårdsplatta. Det räcker med att fylla halva om du gör en väggdekoration).

Hur många trädgårdplattor får jag ut av en form?

Du kan få ut 10-20 trädgårdsplattor (av de vita formarna) beroende på skötsel. Kompassrosen och kantstensformarna är extra känsliga eftersom de är konvexa. Tips kan vara att lägga formen i sandbädd när du gjuter i dessa.  Från Castillion- English flower o Victoria-formen får du ut ca 100 trädgårdsplattor. Formarna är gjorda av gummibehandlad plast.

Kan jag använda olja i sprayformat?

Rekommenderas ej. Det blir en jämnare yta med vegetabilisk olja som raps, solrosolja.

Hur mycket betong går det till en platta?

Till en rund trädgårdsplatta ca 6 lit torrbetong.

Till en fyrkantig trädgårdsplatta ca 7,5 lit torrbetong.

Till en kantsten ca 3 lit torrbetong.

Jag är nyfiken på din färg "tvätta med betong järnoxid och vatten". Hur blandar man?

Det är en fråga om lite experimenterande samt personliga preferenser. Börja med 1 kopp betong och 1-2 msk järnoxid och tillräckligt med vatten för att skapa en tunn konsistens. (pannkakssmet). Använd den på din sten och se om du är nöjd med effekten. Om inte skölj av och ta mer eller mindre färg vilket du önskar. När detta har torkat en vecka kan du lägga på ett tätningsmedel om du önskar.

Observera att järnoxidpulvret kan du även blanda direkt i betongen. Ca 2-3 msk. Den rätta färgen träder fram när den härdat. Glöm inte att mäta upp järnoxidpulvret så du vet hur mycket du skall ha till nästa gång om du vill ha samma färgnyans.

Skall Patiofärgen blandas med vatten eller inte?

När du gör en färgtvätt så blandar du den med (bara) vatten (konsistens pannkakssmet). Likadant kan du göra med träytor, då blir det mer som en färglasyr. Skall du dekorera behöver du inte blanda ut färgen.

Måste man armera plattan?

En gångplatta behöver inte armeras, om du ändå vill göra det så kan du använda hönsnät eller armeringsnät för betong som du köper i byggvaruhandel, eller fiber för fiberarmering.

Kan jag placera plattorna ute direkt efter målning?

Vänta en vecka innan du placerar ut dom.

Varför får jag så mycket luftbubblor vid härdning?

Gjut inte i solgass det gör att det härdar för snabbt. Kryp in i garage, förråd eller en plats med skugga. Tryck ner första lagret med betong i mönsterdel med händerna. Plasthandskar ett måste. Sen kan du ta en isskrapa och tryck ner den både horisontellt o vertikalt med jämna mellanrum. Då ska du lyckas. 

Måste jag efterbehandla plattorna?

Inget måste men vi rekommenderar det. Om du målat in plattan så är det oljan som tar fram färg o karaktär, den skall inte användas på en grå betongplatta för den innehåller linolja och blir gul av oljan. Impregneringen är för att skydda mot fukt o smuts. 

Vad kostar en platta när jag gjuter den själv? 

En mindre form blir ungefär 13 Kr om du använder finbetong.

Hur blandar jag hypertufa?

Det finns många hypertufa recept.. Här är ett recept bland många.

     4 liter betong, vit eller grå
     2 3 / 4 liter sand
     5 liter vit mossa
     Cirka 2 liter vatten
     Tillval: järnoxid pigment

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg